Patiënteninformatie Bloedverlies na de overgang


Er is sprake van de menopauze als u gedurende een jaar geen normale menstruatie meer heeft gehad. De periode rond deze laatste menstruatie heet ‘de overgang’ of het climacterium. Indien er één jaar na de laatste menstruatie bloedverlies optreedt, is dit een reden om de gynaecoloog te bezoeken.

Polikliniek


Uw gynaecoloog heeft eerst een gesprek met u en voert daarna een gynaecologisch onderzoek uit. Indien nodig wordt er een kweek en eventueel een uitstrijkje van de baarmoederhals gemaakt. Daarna volgt een inwendige echografie. Indien hierbij geen afwijkingen aan het licht komen, is er niets aan de hand. Is het slijmvlies in de baarmoederholte dikker dan drie millimeter of is het niet goed te beoordelen, dan volgt een pipelle of een watercontrast echoscopie. Bij een pipelle neemt de arts met een klein rietje een beetje weefsel af. Dit kan -kortdurend- licht pijnlijk zijn. Bij een watercontrast echoscopie plaatst de arts een dunne katheter in de baarmoeder. Zo kan de baarmoederholte beter worden beoordeeld. Als hierbij afwijkingen zichtbaar zijn, dan kan de arts een hysteroscopie (kijken in uw baarmoeder) adviseren. Opname is hiervoor niet noodzakelijk.

Oorzaken


Er zijn verschillende oorzaken te noemen:

  • Soms komt het doordat u bepaalde geneesmiddelen gebruikt. Vergeet niet alle geneesmiddelen te noemen die u gebruikt, neem ze zonodig mee.
  • Droogheid van het slijmvlies van de schede en de baarmoederholte kan ook een oorzaak zijn. Dit is met een eenvoudige behandeling, eventueel met hormonen, te verhelpen.
  • Een enkele keer blijkt er een poliep of een vleesboom in de baarmoederholte te bestaan. Deze kunnen met een hysteroscopische operatie worden weggenomen.
  • Veruit de belangrijkste oorzaak die moet worden uitgezocht is of er sprake is van kanker van het baarmoederslijmvlies, wat echter slechts in een klein percentage het geval is.

Behandeling


Bij droogheid van het slijmvlies van de schede en de baarmoeder door gebrek aan hormonen adviseren wij een kuur van zo nodig hormonen. Deze kan bestaan uit pleisters of tabletten die u inneemt of crème of tabletten die u in de schede aanbrengt.

Bij een infectie door bacteriën kunt u antibiotica gebruiken.

Indien bij de hysteroscopie een poliep of een vleesboom aanwezig blijkt te zijn dan nemen wij deze (indien klein) in overleg met u - eventueel meteen - weg. Anders krijgt u een afspraak voor een nieuwe behandeling.

Bestaat er kanker of een voorstadium van baarmoederslijmvlieskanker dan is een operatieve verwijdering van de baarmoeder en de eierstokken via een buikoperatie de beste behandeling.


Na de behandeling


Heeft u na zes maanden of later na de behandeling weer een bloeding, dan verzoeken wij u opnieuw contact op te nemen met uw huisarts of met Gynaecologisch Centrum Alkmaar voor een afspraak. Blijft u vreemde of roze afscheiding houden, neem dan ook contact op. Neem direct contact op als u koorts of buikpijn heeft.


Vragen


Als u vragen heeft stel ze gerust als u op de polikliniek bent. Schrijf ze eventueel van te voren op zodat alles aan de orde kan komen.